Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
2019
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
2018

I motsats till stjärnhimlens regelbundna årstidsändringar bildar de fem ljusstarka planeterna ett alltid växlande mönster. Vi kan beräkna deras positioner långt i förväg, men deras vandringar mellan stjärnorna ter sig varje år rätt olika.

 

Merkurius har nästan alltid en gynnsam kvällselongation på våren och en morgonelongation på hösten. I år blir det liksom 2017 två lite sämre morgonsynligheter, i augusti/september och i december, kombinerat med en extra bra kvällssynlighet i mars. Venus är först osynlig men blir i mars-maj fin aftonstjärna. Sen är den borta igen för att komma fram som morgonstjärna i november/december. Mars har en s.k. ”perihelopposition” 27 juli, dvs avståndet till jorden blir ovanligt litet, och ljusstyrkan hög. Tyvärr sammanfaller detta av nödvändighet med en extra sydlig deklination, som gör planeten osynlig i flera månader från nordligaste Sverige. Mars kan dock ses de flesta morgnar före oppositionen och de flesta kvällar därefter. Jupiters opposition infaller den 9 maj, och även den går att se många morgnar innan och kvällar efter opposition. Även den tredje stora yttre planeten, Saturnus, rör sig i samma sydliga himmeltrakter som Jupiter och Mars, med opposition 27 juni.

 

En partiell solförmörkelse över Arktis den 11 augusti blir synlig i Svealand och Norrland, men inte ens i norra Norrland blir mer än 25% av solens diameter förmörkad. Månförmörkelsen den 31 januari syns inte heller i Götaland, och ganska dåligt även i Norrland. En andra månförmörkelse den 27 juli blir bättre, men sommarfullmånen står förstås lågt på himlen. I februari kan vi se månen ockultera både Regulus och Aldebaran.

Planeternas sydliga lägen i ekliptikan gör att 2018 får ett planetbetyg under medel, men förmörkelser och ockultationer hjälper upp det. Den "fixa" stjärnhimlen finns också alltid, med många möjligheter till skönhetssyner. När det gäller astronomi i vårt klimat vet vi också hur ofta alla förutsagt intressanta vyer förblir osynliga bakom moln. Vad man i slutänden lyckas se vet man aldrig, bara att det hjälper att veta vad man ska titta efter när himlen klarnat upp.

 
 
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01