Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
2019
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Himlascener

På de här sidorna vill jag visa vad man kan se på stjärnhimlen med blotta ögat eller med en enkel fältkikare. Eftersom månen är så lätt att hitta använder jag oftast den som "pekare", när den passerar ljusstarka stjärnor eller planeter. Bilden här ovanför visar t.ex. stjärnan Spica nära till höger om månskäran på morgonen den 28 november 2005. Nere till vänster (över grannhusets tak) syns också planeten Jupiter. Eftersom himlen redan börjat ljusna syns inga svagare stjärnor. Och eftersom de flesta av oss bor i upplysta städer är det just sådana ljusstarka stjärnor och planeter som det oftast handlar om.

 

Till vänster kan du kan klicka på år och månad, och får då fram en lista på några datum när (framför allt) månen står nära någon ljusstark stjärna eller planet. Jag försöker hålla listan uppdaterad med minst ett halvårs framförhållning, medan tidigare år hamnar i arkivet som referens.

 

Ibland har jag själv tagit en bra bild av någon förutsagd "himlascen", och dessa exempel samlar jag på sidan under rubriken Facit. Tyvärr blir det ganska sällan, men jag ska försöka bli bättre med det...

Andra vanliga astronomiska  begivenheter är förmörkelser av olika slag. Här syns en nästan helt förmörkad måne, från den 11 november 1975.
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01