Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
2019
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
2019

Månförmörkelse, men annars ganska medelmåttigt

 

I motsats till stjärnhimlens regelbundna årstidsändringar bildar de fem ljusstarka planeterna ett alltid växlande mönster. Vi kan beräkna deras positioner långt i förväg, men deras vandringar mellan stjärnorna ter sig varje år rätt olika.

Merkurius har nästan alltid en gynnsam kvällselongation på våren och en morgonelongation på hösten. I år kommer dessa i februari/mars resp. november, men vi har också en lite sämre morgonsynlighet i augusti. Merkurius passerar också rakt över solen i november, vilket man dock måste ha teleskop för att kunna observera. Venus har ett mycket dåligt år, med en kort synlighet som Morgonstjärna i januari/februari och återkomst som Aftonstjärna först i slutet av november. Mars är synlig på kvällarna hela första halvåret, men är sedan försvunnen fram till slutet av oktober. Den är långt från opposition och hela tiden ganska ljussvag. Jupiter närmar sig alltmer till Saturnus, vilket i och för sig kunde vara trevligt. Problemet är att de med oppositioner i juni och juli båda står så sydligt i ekliptikan att de aldrig syns riktigt bra.

Ingen av årets solförmörkelser är synlig från Sverige, men vi kan se två månförmörkelser. Tidigt på morgonen den 21 januari blir månen totalt förmörkad, och totaliteten kan ses från hela Sverige. Utom från allra nordligaste Sverige kan man också se en partiell månförmörkelse på kvällen den 16 juli. Inga ljusstarka stjärnor ockulteras under året, men natten 15-16 november passerar månen över både eta och mu i Tvillingarna.

Venus frånvaro och de stora planeternas sydliga lägen i ekliptikan gör att 2019 får ett planetbetyg under medel, och en total månförmörkelse räcker inte riktigt som kompensation. Den "fixa" stjärnhimlen finns dock alltid, med många möjligheter till skönhetssyner. När det gäller astronomi i vårt klimat vet vi också hur ofta alla förutsagt intressanta vyer förblir osynliga bakom moln. Vad man i slutänden lyckas observera vet man aldrig, bara att det hjälper att veta vad man ska titta efter när molnen håller sig undan.

Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01