Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
Praktik
Himlavalvet
Stjärnbilder
våren
sommaren
hösten
vintern
Månen
Planeter
Förmörkelser
Satelliter
Vackra syner
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Stjärnbilder

Med teleskop kan man urskilja många miljarder stjärnor på himlen, men bara några tusen av de allra ljusstarkaste kan ses med blotta ögat. Dessa ljusstarka stjärnor ligger ganska slumpmässigt fördelade över himlavalvet, men redan för tusentals år sen började man sammanföra dem till stjärnbilder. Stjärnorna i en stjärnbild har normalt inget med varandra att göra (dvs de ligger på vitt skilda avstånd från oss), men de bildar mönster som man liknat vid t.ex. djur eller mytiska personer.

 

På bilden ovan ser vi till höger vinterns speciella stjärnbild Orion, i nederkanten skymtar Sirius (i Stora Hunden), och uppe till vänster Procyon i Lilla Hunden. I mitten ligger stjärnbilden Enhörningen som helt saknar ljusa stjärnor. Sedan 1928 har vi helt enkelt delat  in himlavalvet i 88 områden, och allt som ligger i ett av dessa hör då definitionsmässigt till den stjärnbilden. Det är därför meningslöst att fråga hur många stjärnor det finns i Stora Björnen, eftersom man ser fler och fler med större teleskop. Karlavagnen är däremot ingen riktig stjärnbild, utan ett namn på sju ljusstarka stjärnor i Stora Björnen. Fem av dessa håller också verkligen ihop en en slags lös gruppering omkring 80 ljusår ifrån oss.

 

Tolv stjärnbilder längs ekliptikan har mycket gamla namn, och kallas tillsammans för Djurkretsen eller Zodiaken. Solen, månen och de fem ljusa planeterna rör sig hela tiden i detta bälte av himlen (men också enligt vår moderna indelning ibland i Ormbärarens stjärnbild). Zodiakens stjärnbilder har samma namn som astrologins "tecken", men Vädurens tecken ligger numera i Fiskarnas stjärnbild o.s.v. Djurkretsens stjärnbilder är också olika stora och olika tydliga, och man kan börja med att på vintern titta på Oxen och Tvillingarna, på våren Lejonet och Jungfrun, på sommaren Skorpionen, och på hösten Stenbocken.  

Alla känner igen Karlavagnen, men det är egentligen ingen "riktig" stjärnbild, utan en del av den betydligt större Stora Björnen.
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01