Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
2019
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Januari 2019
Utom den fina vinterhimlen kan vi på kvällarna se en ännu hyggligt ljusstark Mars förgylla den annars rätt oansenliga stjärnbilden Fiskarna. På morgnarna kan vi se Venus närma sig Jupiter, med ett möte den 22/1. Saturnus är ännu osynlig efter konjunktionen med solen den 2/1. Månaden bjuder också på en total månförmörkelse den 21/1.

1-2
På morgonen före sju strålar Venus i sydsydost, med Jupiter till vänster lågt nere vid horisonten. En fin månskära står ovanför till höger om Venus den 1/1 och nedanför till vänster den 2/1.

3 Vacker morgonhimmel från södra halvan av Sverige, med en tunn månskära nära ovanför Jupiter och med Venus längre upp åt höger. Titta lågt i sydost vid 7-tiden.

12-13 Mars syns den 12/1 ett stycke ovanför och den 13/1 rakt till höger om en tjock månskära. Titta i sydsydväst vid 18-tiden.

17 Den ganska fulla månen passerar denna kväll nära ovanför Aldebaran, som nu inte kan ockulteras på många år. Månens snabba rörelse syns tydligt om man jämför stjärnans läge nedanför till vänster vid 18-tiden med läget nedanför till höger vid 21-tiden.

21 En stund efter klockan fyra kan man börja ana en skuggning av fullmånens vänstra rand, och klockan 04.33 börjar en förmörkelse som 05.41 blir total. Den totala fasen, med en vackert röd måne, varar en timme till klockan 06.44. Under utträdet ur skuggan ljusnar himlen alltmer, medan månen sjunker mot horisonten i västnordväst. Under totaliteten går också paret Jupiter/Venus upp i sydost. Hela förloppet fram till den partiella förmörkelsens slut 07.51 går att se från hela Sverige.

21-23 Venus passerar dessa morgnar ungefär 2 ½ grad ovanför Jupiter. Titta i sydsydost före klockan 7. Från norra Norrland är Jupiter svår att se, och norr om Kiruna kommer den aldrig över horisonten.

23 Om man är uppe vid 6-tiden och ser på Venus och Jupiter i sydost kan man högre upp i västsydväst se stjärnan Regulus (i Lejonet) ganska nära under en nästan full måne.

31 Ovanlig och vacker morgonsyn i sydsydost omkring 06.30 med en smal månskära mitt emellan himlens ljusaste planeter, Venus och Jupiter. Från nordligaste Norrland ser man bara Venus och månen på en ljus himmel.
Schemtisk bild av månförmörkelsen den 21/1, omkring maximum klockan 06.12. Månen finns i den osansenliga stjärnbilden Kräftan, nedanför till vänster om Tvillingarna Castor och Pollux,
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01