Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
Praktik
Himlavalvet
Stjärnbilder
Månen
Planeter
Förmörkelser
Satelliter
Vackra syner
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Jordsatelliter

Det finns tusentals större eller mindre konstgjorda satelliter i omlopp kring jorden, och ganska ofta ser man någon av dem vandra långsamt över himlen. Den största av dem alla är förstås den internationella rymdstationen ISS, vilken kan lysa som en av himlens starkaste stjärnor. Detta förutsätter dock att det nere på marken är natt, medan satelliten själv är solbelyst, och för svensk del inträffar detta i två-treveckorsperioder åtskilda av flera veckors osynlighet. Under varannan synbarhetsperiod sker passagerna på kvällstid, medan man under nästa måste vara uppe tidigt. Under den ljusaste tiden på året sammanfaller perioderna mer eller mindre, eftersom det bara är nära midnatt det är mörkt nog.


På den utmärkta webplatsen www.heavens-above.com kan man få alla detaljer om när och var man ska titta. Från sydligaste Sverige når ISS som mest omkring 36 graders höjd över horisonten, från Stockholmstrakten omkring hälften, och från Sundsvall bara max 10 grader. Norr om Umeå är den i stort sett omöjlig att se.

Den stora bilden visar 30 sekunder av en passage över Värnamo den 26 juli 2008. Avbrotten i spåret är en artefakt av dålig upplösning i bilden: I motsats till mindre satelliter som när de roterar kan ge ett blinkande sken lyser ISS (genom sin storlek) med fast sken.

Som kuriosum kan nämnas att man

faktiskt kan se  detaljer på ISS från

(avancerat styrbara) teleskop på

marken. Länken visar ett exmpel

från "Astronomy Picture of the day"  (http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap080524.html)

 

Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01