Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
2019
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Mars 2019

I början av månaden syns fortfarande vinterhimlen, samt både Merkurius och Mars. På morgnarna finns Jupiter och Saturnus, men de är svåra att se från Norrland.

1-2 Från södra Sverige kan man den 1/3 efter 05.30 nedanför till vänster om Jupiter se först en tjock månskära och sedan lågt i sydost Saturnus. Om man väntar ytterligare en halvtimme kommer även Venus upp på en ljus himmel. Ungefär samma morgonsyn möter den 2/3, men månen finns nu mellan Saturnus och Venus, och går inte upp förrän efter 6.

1-6 Merkurius syns fortfarande bra på kvällarna, lågt i väster omkring 18.45.

11 Mars syns denna kväll ett stycke ovanför till höger om en tjock månskära, i västsydväst efter 19.30.

12 Fin kvällshimmel efter 19.30, med vinterns alla ljusa stjärnor samt en tjock månskära mellan Mars och Aldebaran.

18-19 Regulus ett bra stycke nedanför en nästan full måne i sydost den 18/2 vid 20-tiden. Efter fyra nästa morgon finns Regulus mycket närmare under månen i väster. Jupiter strålar i sydsydost med Antares och Skorpionens huvud till höger. Efter 04.30 kan man från södra Sverige också se Saturnus lågt i sydost.

27 Jupiter mycket nära nedanför till höger om en tjock avtagande halvmåne, i sydsydost vid 4-tiden. Från södra Sverige kan man också se Saturnus längre ner åt vänster, mycket lågt över horisonten. I norra Norrland är himlen ljus, men Jupiter och månen bör ändå gå lätt att se.

29 Från södra Sverige kan man se Saturnus mycket nära ovanför till vänster om en smal halvmåne, lågt i sydost efter klockan 4. Jupiter strålar längre upp åt höger. I Norrland är Saturnus svår att se på en ljus himmel, och längst i norr är till och med Jupiter under horisonten.

Kvällshimlen den 12 mars vid 20-tiden.
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01