Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
2018
2019
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Arkiv
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Maj 2019

Den ljusaste tiden närmar sig, så det är inte så lätt att se stjärnor och planeter. Mars blir allt svårare att se på kvällarna, särskilt från norra Sverige, men när det är som mörkast vid 1-tiden kan man i alla fall upp till mellersta Norrland se Jupiter. Saturnus är ännu svårare och syns bara från södra Sverige.

 

7 Denna kväll efter 23 ser man Mars ovanför en smal månskära i nordväst. Mars står precis i ”Ekliptikans port”, medan månen liksom för en månad sedan är på väg att passera under zeta Tauri. I norra Norrland är himlen för ljus för att man lätt ska kunna se något.

12-13 Stjärnan Regulus i Lejonet finns nedanför till höger om en tjock halvmåne i västsydväst framåt midnatt. Samtidigt går Mars ner i nordväst.

20-21 När det är som mörkast omkring klockan 1 ser vi Jupiter till höger om en nästan full måne i sydsydost. Om man väntar någon halvtimme ytterligare går också Saturnus upp, men den är svår att se redan från södra Norrland på en ljus himmel.

22-23 Från södra Sverige kan man vid 2-tiden se Jupiter i söder, och Saturnus nära ovanför en stor måne längre ner i sydsydost. I Norrland är himlen för ljus för att man ska se mycket.

Regulus vid månen kring midnatt 12-13 maj. Mars är i verkligheten ganska ljussvag och kan kräva fältkikare för att ses ordentligt.
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01