Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
Praktik
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
x planeter..
för många
för enkelt
polerna
horisonten
rymdåldern
Vilka himlakroppar ska tas med?

Sol, måne och x planeter... 


Låt oss börja med att se på vilka himlakroppar som ska ingå i horoskopet. I antiken kände man till sju himlakroppar som visade rörelser i förhållande till bakgrunden av fixstjärnor: sol, måne och de fem planeter som kan ses med blotta ögat. Detta sjutal går igen i många sammanhang, mest uppenbart i våra veckodagar, och många klassiska horoskopsamband blir vackrast med just sju himlakroppar.

 

Med upptäckten av Uranus, Neptunus och (numera dvärgplaneten) Pluto har man fått modifiera astrologin, men grundfrågan är varför en himlakropp ska anses astrologiskt betydelsefull. Svaret blir väl att den är betydelsefull om den har visat sig vara det, men eftersom t.ex. Neptunus ännu bara precis rört sig ett varv runt himlen sedan upptäckten 1846 har man ett mycket begränsat erfarenhetsmaterial att använda, och tolkningsreglerna blir i motsvarande mån godtyckliga.

 

För den som accepterar Pluto som en astrologiskt betydelsefull himlakropp blir det svårt att motivera varför inte andra lika stora dvärgplaneter ska räknas med, och eftersom avstånd aldrig tycks spela någon roll inom astrologin kommer vi väl snart att få se horoskop med fler än 10 himlakroppar. Ännu värre blir det om man också vill ta med det halvdussin månar (till jätteplaneterna Jupiter-Neptunus) som är både större och mer närbelägna än Pluto. Här kanske man kan klara sig undan genom att säga att de i det geocentriska perspektivet sedda från jorden nästan sammanfaller med sina moderplaneter.

 

Var går gränsen för astrologiskt intressanta himlakroppar? Eris (UB313) och Pluto är mindre och mycket lättare än många månar.
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01