Innehåll
Astrokonsult
Aktuellt!
Blogg
Himlascener
Praktik
Himlavalvet
Stjärnbilder
Månen
Planeter
Förmörkelser
Satelliter
Vackra syner
Teori
Forntidsastronomi
Frågor och svar
(anti)Astrologi
Himlavalvet

Fel men praktiskt

 

Naturligtvis ska man då och då begrunda människans plats i kosmos, på en liten planet i bana runt en liten stjärna bland miljarder stjärnor i galaxen Vintergatan, bland miljarder andra galaxer som alla tvingas med i universums accelererande expansion...

 

Men det är opraktiskt att alltid tänka så, utan det är faktiskt tillåtet till vardags att glömma all kunskap om stjärnors och planeters verkliga egenskaper och bara se dem som ljusprickar på en stor himmelssfär. Vi låter himlavalvet över oss vara en halvsfärisk kupa, där himlakropparna (nästan) är fästade, och vi låter himlavalvet snurra och himlakropparna gå upp och ned, fast vi vet att det egentligen är jorden som snurrar. Himlen tycks rotera kring en fix punkt som kallas Norra Himmelspolen (NP på bilden), och himmelsekvatorn är storcirkeln 90 grader från polen som på himlen sträcker sig från öster till väster med sin högsta punkt i söder. 

 

Denna grundgeometri gäller överallt på norra halvklotet, det som varierar är himmelspolens höjd över horisonten, som är lika med ortens latitud på jordytan. Vid ekvatorn står himmelspolen vid horisonten, och himmelsekvatorn går genom zenit. På nordpolen står himmelspolen i zenit, och himmelsekvatorn sträcker sig längs horisonten. Bilden visar ett mellanläge som inte är alltför långt från svenska förhållanden (latituder mellan 55 och 68 grader).

 

En himlakropp på himmelsekvatorn (t.ex. solen vid vår- eller höstdagjämning) går upp i öster, står som högst i söder (på höjden 90 grader minus latituden) och går ner i väster. Om himlakroppen står närmare himmelspolen än så ("deklination" >0) så går den upp mer i nordost och ner mer i nordväst. Och om den finns söder om himmelsekvatorn (deklination < 0) så går den upp mer i sydost och ner mer i sydväst. Av figuren framgår att himlakroppar med deklination < (latituden-90) aldrig kommer över vår horisont, medan himlakroppar med deklination > (90-latituden) aldrig går ner under horisonten.

 

Solens deklination varierar under året mellan -23,5 grader (vintersolståndet) och +23,5 grader (sommarsoståndet), och norr om latituden 66,5 grader kan vi alltså ibland ha midnattsol och ibland ständig natt. Månens gör samma resa mellan höga och låga deklinationer varje månad, och banan kan vissa år ligga så att den når -28,5 eller +28,5 graders deklination. Därför kan man redan i södra Norrland ibland ha månen helt över eller helt under horisonten ett eller ett par dygn i sträck.

I södra Sverige kan vi dock alltid räkna med att sol. måne och ljusa planeter går upp och ner varje dygn. 

 

På norra halvklotet har vi det också så välordnat att det ligger en ljus (men i motsats till vad många tror inte bland himlens ljusaste!) stjärna nära norra himmelspolen. Polstjärnan ligger i vår tid genom en lycklig slump aldrig mer än en grad från norr, vilket bara inträffar under ett par hundra år per 26000-årig precessionsperiod.  

Den över skissen visar hur en punkt P på en viss deklination rör sig över himlen under dygnet (på en ort långt söder om Sverige). Den undre figuren visar hur man i ett visst ögonblick kan ange P:s läge genom dess azimut (vinkel från norr, grönt) och dess höjd över horisonten (lila).
Senast uppdaterad
2018-09-24 09:01